Wat is hypnobirthing en hoe werkt het?

Picture of Helianthe Rusken

Helianthe Rusken

Oprichtster van Mucha Mama en auteur van het boek Bevallen met Hypnobirthing

Hypnobirthing, wat is het en wat zijn de voordelen?

Misschien heb je er al wel eens over gehoord: hypnobirthing. Deze manier van bevallen is zeker de afgelopen jaren enorm populair. Misschien weet je nog niet goed wat dit is en of dit wat voor jou kan zijn. Daarom gaan wij je in dit artikel álles vertellen wat je wil weten met betrekking tot hypnobirthing. Zo gaan we je uitgebreid uitleggen wat hypnobirthing is en hoe dit werkt. Daarnaast gaan we ook in op de verschillende hypnobirthing voordelen. En aan het eind van dit artikel vertellen we je dan ook nog iets over de hypnobirthing cursus ervaringen van andere vrouwen en mannen.

Al nieuwsgierig geworden? Lees dan vlug verder!
Goed: wat is hypnobirthing? Dit gaan we je uitleggen. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je hier vragen over hebt! Hypnobirthing is een speciale cursus die je voorbereidt op de bevalling. Deze cursus doe je niet alleen, maar samen met je partner. De cursus bestaat uit één of twee hele dag of juist twee dagdelen. Het doel van deze bijeenkomsten is meer vertrouwen, ontspanning, focus én met een positieve blik kijken naar de bevalling. Bevallen doe je immers samen. Het lichamelijke werk ligt absoluut bij de vrouw en is het zwaarste, maar een partner of naaste is er om jou mentale steun te geven. Zo kom je er samen doorheen.

Zweverig?
Het principe klinkt misschien ietwat zweverig. Maar hypnobirthing is alles behalve zweverig. Je gaat namelijk bezig met een aantal basistechnieken zoals ademhaling, ontspanning, visualisatie en informatie/ theorie. Hypno staat natuurlijk voor hypnose. Nu schiet je misschien direct in de paniek, maar dat is zeker niet nodig. Het is ook geen ‘echte’ hypnose. Denk maar eens aan hoe je automatisch naar huis rijdt na werk, zonder erbij na te denken. Dit is ook de hoofdfocus van hypnobirthing. Jij bent in controle en volledig ontspannen. Met behulp van de technieken zoals visualisatie bereid jij je optimaal voor op de bevalling.

Zelf met een medische indicatie kunnen de technieken goed worden ingezet. Hier kan je er meer over lezen: hypnobirthing met een medische indicatie

Wat zijn de voordelen van hypnobirthing? Nu we je hebben uitgelegd wat hypnobirthing exact is ben je waarschijnlijk ook wel benieuwd naar de hypnobirthing voordelen. En dit zijn er een stuk meer dan je misschien denkt! We kunnen hypnobirthing dan ook echt aan iedereen aanraden.

Er zijn verschillende hypnobirthing cursussen voor stellen, vrouwen alleen die zonder partner komen en in het Engels die in een groep plaatsvinden of privé.

Hieronder staan de verschillende hypnobirthing voordelen op een rijtje. En geloof ons: dat zijn er behoorlijk wat.

Hypnobirthing ervaringen 
Tot slot gaan we zoals beloofd ook nog even in op de hypnobirthing ervaringen van andere mannen en vrouwen. Deze hypnobirthing  geboorte ervaringen zijn enorm positief. Zo geven deelneemsters van de cursus aan dat de bevalling een stuk sneller ging dan van tevoren gedacht. Eén vrouw vertelde dat haar bevalling nog geen uur heeft geduurd! Dit kwam mede doordat ze zo ontspannen was en de technieken van de hypnobirthing toepaste tijdens de bevalling. Een andere vrouw vertelt dat ze erg gespannen was voor de bevalling en dit zelfs een beetje eng vond. Na de cursus was ze enorm ontspannen en heeft ze zonder stress een prachtig zoontje op de wereld gezet. Ook als je medisch geïndiceerd bent kan je hypnobirthing toepassen. Kortom: hypnobirthing is dé manier om een bevalling fijn en vlekkeloos te laten verlopen

Wil jij ook op de hoogte blijven? Volg ons dan op Instagram en/of Facebook.

handtekening helianthe

Scroll naar boven